diumenge, 23 de gener del 2011

George Orwell: Rebelió a la granja

La pregunta era d’un nivell bastant avançat del joc televisiu de Qui vol ser millonari. Es preguntava quin era el nom real del pseudònim George Orwell, escriptor anglès d’origen hindú. Jo la sabia, la sabia perquè havia llegit les obres més importants i emblemàtiques d’un incansable lluitador pels drets humans, d’un autèntic creador d’obres de denúncia que molts anys després seguirien fascinant per la seva contundència i actualitat. Sabia el nom autèntic del creador de 1984, de Rebelió a la granja, de l’Homenatge a Catalunya. Sabia que el pseudònim que ell utilitzà com a escriptor era, en realitat, pertanyent al seu nom autèntic: Eric Arthur Blair.
 
Malgrat els només 47 anys que va viure, la seva escriptura i la seva voluntat varen estar marcats en tot moment per la lluita contra la injustícia, contra els règims totalitaris i feixistes –va venir a Espanya a lluitar amb els republicans, i fruit d’aquesta lluita armada ens va deixar el seu Homenatge a Catalunya- i en desmuntar tots els engranatges i mecanismes interns i externs dels que es doten les dictadures i els sistemes opressors per sometre l’individu.
 
Rebelió a la granja és una faula que descriu amb absoluta precisió de quina forma una rebelió que, en principi, la fa el poble (els animals de la granja) per a lliurar-se del tirà (el granjer que els explota) esdevé ni més ni menys que una altra forma d’explotació en la que llavors uns dels animals (els porcs) comencen a distorsionar i a falsejar la realitat per tal d’anar acomodant-la als seus interessos, que no són altres que explotar la resta d’animals sense cap tipus de mirament. Però el que fa Orwell, a part d’ensenyar els budells del que és un règim totalitari, és una paròdia contundent i implacable de la Revolució Russa (el poble, fart d’un régim polític injust, es rebela i posa els seus líders i representants al poder, enderrocant a tota la cúpula anterior, però el que es fa en principi com una revolució del poble per al poble acaba esdevenint una tirania sense precedents en la història de la Humanitat (Lenin, Stalin, només de pronunciar-los, aquestos noms ja donen a entendre escabetxines, repressió, patiment, etc. etc.)
 
La vida d’Eric Arthur Blair va ser molt curta, però va ser la vida d’un home coherent, lluitador i amb el coratge suficient per dir allò que es pensa sense cap tipus de por ni de censura, en uns temps realment difícils i en els que la llibertat d’expressió no existia, o almenys no de la manera que nosaltres ja l’hem conegut. Malgrat la seva producció literària més aviat minsa, ens va deixar dos autèntiques obres mestres, aquesta Rebelió a la granja i, sobretot, la seva obra de ficció més impactant: 1984.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada