dimecres, 18 de gener del 2012

Arto Paasilinna: Deliciós suïcidi en grup

 
Arto Paassilinna és un autor finlandès bastant desconegut, però que dins la seva producció literària té obres tan inclassificables i originals com aquest “Deliciós suïcidi en grup”, una novel·la plena de tendresa, pietat i sentit d’humor envers precisament un fet que no té per a res humor: el suïcidi.

I és que allí als països nòrdics, on el sol no incideix tant, on hi ha l’índex contrastat de suïcidis més elevat de tot el món, aquest autor finlandès, el que pretén amb la seva obra, és treure al cap i a la fi pes i gravetat, alleugerir, desmitificar, mirar amb uns altres ulls una realitat no gens amable dels seus contemporanis nòrdics. I ho fa de manera brillant, intel.ligent, divertidíssima de vegades, emotiva i càustica unes altres, però és una història que des del primer moment t’atrapa. Perquè hi ha molt dels que ens defineix com a humans a dintre, amb les nostres pors i contradiccions, amb les nostres esperances que a vegades s’esmicolen, amb el sentit de comunió i d’empatia que només un grup de gent fortament colpejat per la vida, quan s’atreveix a obrir-se i a confiar entre sí, pot obtenir.

La història arranca a partir del suïcidi “frustrat” d’un coronel de l’exèrcit retirat i d’un empresari fracassat, resulta que tots dos han escollit el mateix lloc per dur a terme el seu acte de consumació. “M’has donat un ensurt de mort”, li diu un a l’altre al veure’s sorprès a punt de posar punt i final a la seva vida, i aquí ja hi trobem la primera gran riallada d’aquesta història plena de moments divertidíssims. D’aquesta manera, tots dos decideixen organitzar un grup de potencials suïcides que recorren amb un autobús tota Finlàndia per arribar tots junts al seu gran destí final: la mort.

I, paradoxes de la vida, el que a priori era un grup que tenia per objectiu el suïcidi col·lectiu, acabarà finalment creient en els valors de l’amistat, de l’amor, de l’esperança. Acabarà, finalment, creient en el valor de la vida.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada