dijous, 5 de gener del 2012

Michael Ende: MOMO


Dins la producció literària de Michael Ende, adreçada a un públic infantil, els seus llibres més coneguts són la Història interminable i aquest deliciós Momo, encara que totes dues històries o contes poden llegir-se sota qualsevol edat cronològica, perquè la fantasia no admet limitació o encasillament, perquè, independentment de l’edat, si es conserva l’esperit d’innocència i obert a través dels quals malden els contes per expresar-se, sempre podrem gaudir d’aquestes històries com la primera vegada, i a més com autèntics nens…
 
Llegir Momo és un autèntic plaer perquè a part d’estar meravellosament ben escrita, fa que et retrovis amb un món on la imaginació i la fantasia més pura reivindiquen el seu lloc. A un poblet on hi viu sola una estranya nena anomenada Momo que té la “rara” habilitat d’escoltar, de sobte apareixen uns lladres que sempre van de negre, per prendre a la gent el seu temps; de resultes d’això, aquella vida espontània i alegre de tothom al poble es va tornant trista, fosca, a poc a poc però de forma implacable. Finalment, serà precisament aquesta petita nena qui, amb l’ajut del mestre Hora i la tortuga Casiopea, restablirà tot el temps que els homes de negre han robat de les vides de les persones, tornant-los, d’aquesta forma, la seva alegria i ganes de viure.
 
Aquest conte, a més, es pot llegir també en clau de metàfora d’un món (el nostre) embogit per la “manca de temps”, on aquella expressió de “no tinc temps ni per a pensar” seria el seu eslògan. Precisament, si hi ha alguna cosa que es reivindica a Momo és la llibertat (envers el lligam implacable del temps), la pausa, el fruïr de les coses senzilles de la vida, el “perdre el temps” amb els cinc sentits i amb totes les ganes pels veritables amics; per les coses, en fi, que valen de debò la pena. I jo no ho diria millor que el mateix mestre Hora:
 
Perquè a l’igual que teniu ulls per veure la llum, oïdes per percebre els sons, teniu un cor per tal de percebre, amb ell, el temps. I tot el temps que no és percebut amb el cor està tan perdut com els colors del arc de San Martí per a un ceg o el càntic d’un ocell per a un sord. Però, per desgràcia, hi ha cors cegs i sords que no perceben res, a pesar de bategar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada