divendres, 6 d’abril del 2012

Luis Sepúlveda: Un vell que llegia novel.les d'amor



Un vell que llegia novel.les d’amor és una breu però gran obra feta en clau de denúncia ecològica per un territori, l’Amazònia, depredat sobretot per l’home.
 
És una història molt ben contada i que realment et fa disfrutar del vell art de narrar mitjançant un llenguatge molt ben treballat i molt poètic de vegades, al servei d’una trama argumental on assistim a la vida en estat pur (amb les seves bèsties, els seus elements, les seves tribus) a un petit poblat de la selva equatoriana.
 
Enmig d’aquesta breu però intensa història, emergeix amb una força no exempta de senzillesa, la figura del seu entranyable protagonista, Antonio José Bolívar, qui mata les hores mortes llegint, precisament (o intentant llegir, més aviat, perquè la seva cultura és pràcticament inexistent) novel.les d’amor. L’alcalde del petit poblat s’adreça a ell, en un moment donat, perquè com sigui que a una tigressa li han matat les cries només per les seves pells, de resultes d’això s’està “venjant” fent destrosses i matant la gent del voltant; el vell coneix molt bé el territori així com la forma de donar caça al felí, tasca que en última instancia se li encomanarà.
 
Al llegir aquesta petita novel.la tens la sensació de fer realment un viatge en la imaginació cap al cor de l’Amazònia: els mosquits, la pluja torrencial, el riu, la vegetació… Luis Sepúlveda et fica i t’enganxa de seguida dins una història on l’espai i el temps resten temporalment aturats enmig d’unes coordenades que res tenen a veure amb la nostra civilització, però que en la seva puresa i contundència fascinen de forma especial. La prosa amb la que es val l’autor té una capacitat evocativa increïble: realment tens la “sensació” d’estar envoltat de selva i de vegetació amazònica mentres vas llegint.
 
A mi m’ha semblat, per damunt de tot, una gran declaració d’amor, però en tot cas una declaració d’amor sentida i senzilla per part del seu autor en el seu compromís envers un espai natural, unes formes de vida i, en definitiva, una natura, que són el pulmó del planeta Terra i que, desgraciadament, estan desapareixent degut al més gran depredador que ha existit i que existirà mai: l’home.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada