dimecres, 9 de gener del 2013

Eduardo Galeano: el llibre de les abraçades



Llegir Eduardo Galeano és, no hi tinc cap dubte, una experiència diferent, molt difícil de clarificar des de l’aparell crític al que la seva lectura pot sotmetre’s degut, fonamentalment, a que la prosa que utilitza s’esmuny de qualsevol definició, etiquetatge o anàlisi. És, senzillament, genial. Però, és clar, això és un blog de literatura, i un servidor té que posar, per molt que l’objecte a analitzar es resisteixi, unes paraules en clau de crítica. Procedeixo, doncs.

El llibre de les abraçades, que així es diu aquesta obra, està estructurat com un inacabable mosaic de peces curtes on es donen de la mà tot tipus de temàtica: des de la crítica social o històrica, des de la fantasia més nua, des de la poesia en prosa, des de l’anàlisi d’un context en clau filosòfic, des del pur i senzill conte d’una anècdota i, sobretot, des d’una voluntat perquè la paraula despulli amb tota la seva potència i capacitat d’evocació tot un món sensitiu on els colors, les textures, els sabors, les olors, es fan de sobte miraculosament reals.

És una obra plena d’imatges, sí, i és també una obra que no segueix absolutament cap tipus de línia argumental, des d’una aleatorietat temàtica que des del meu punt de vista és el que de debò li dona encant. La paraula de Galeano és meridianament diàfana i precisa i contundent, i té la qualitat d’anar al nucli de les coses i despullar-les del seu significat, sense renunciar a l’exabrupte en ocasions, però també sense deixar titella sense cap (les grans injustícies socials, les actuals i les històriques, els pobres, els desvalguts i pàries, són els motius que fan que l’autor llenci de vegades amb fúria els seus dards, amb sentida vehemència)

En definitiva, un plaer, per anar degustant sense pressa, i potser en moments en que no apeteix seguir una estructura narrativa clàssica i lineal i feixuga, sinó més aviat petits tasts fets amb sensibilitat i acurada voluntat literària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada