diumenge, 24 de febrer del 2013

Federico Lorenz: Malvines. Una guerra argentina



Tenia només vuit o nou anys. Feien per la tele una sèrie basada en la Segona Guerra Mundial que es deia Holocaust, i juntament amb el meu avi, em vaig quedar a veure un capítol. I la imatge se’m va quedar gravada a l’ànima com un cop de martell inesperat i contundent: es veien soldats alemanys que obligaven als jueus a fer una fossa, després els feien despullar (dones, nens, vells, hi havia tot tipus de persones) i finalment els soldats alemanys els metrallaven. Aquesta va ser la primera escena crua i brutal derivada d'una guerra que la meva tendra vida presenciava. No vaig poder dormir en tota la nit, les llàgrimes m’ofegaven. Vaig comprendre, per primera vegada, que també la condició humana té una vessant fosca, cruel, diabòlica, absurda.

Parlant d’absurditat, no fa molt el gloriós exèrcit espanyol va “conquerir” per a la seva sobirania uns illots (Peregil) només habitats per cabres salvatges, fent fora a una guarnició de policies marroquins que havien anat a parar allí no se sap ben bé amb quina finalitat. I si aquest incident hagués suposat l’inici d’una guerra entre Espanya i el Marroc? Per menys s’han lliurat en el passat moltes guerres... En definitiva, cap licitació entre països relacionada amb la pugna per un tros de terra inhòspit i al cap i a la fi inhabitable, justifica cap pèrdua en vides humanes derivades d’un conflicte ulterior. És absurd, es miri com es miri.

Es exactament una situació quasi bé idèntica al conflicte que va enfrontar Gran Bretanya i Argentina a la guerra de les Malvines, l’any 1982. Raons a part de cada estat implicat, l’únic fet innegociable són el miler de vides humanes que es va cobrar el conflicte, per uns illots absolutament fantasmagòrics, inhòspits, que uns diuen les Falkland i els altres Malvines, i la capital de la qual uns diuen Port Stanley i els altres Puerto Argentino.

Un dels grans especialistes en el conflicte, l’historiador Federico Lorenz, explica a través d’aquest assaig, “Malvines, una guerra argentina”, tot el procés pre-bèlic i post-bèlic i també totes les fases de la guerra, amb detall i rigor, especificant amb claretat les claus de la derrota argentina: la falta de planificació i, sobretot, la falta de preparació d’un exèrcit de lleva tecnològicament molt endarrerit, amb poc suport logístic i molt poc organitzat, que res podia contra el professionalitzat i totpoderós exèrcit britànic. David contra Goliat. El resultat final era més que previsible.


Qualificació personal: RECOMANABLE, per a qui vulgui aprofundir en aquest conflicte bèl·lic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada