diumenge, 4 d’agost del 2013

Haruki Murakami: De què parlo quan parlo de córrer

Hi ha autors que se m’indigesten, i per molt que m’esforço, ja sigui per la seva peculiar temàtica ja sigui per una altra raó, no puc amb ells: Murakami és un d’aquests autors. Vaig “intentar” llegir el seu Kafka a la platja, i constato que és un dels pocs llibres que no he pogut acabar, és senzillament un desgavell, un deliri sense cap ni peus que t’acaba “ratllant” de mala manera. En canvi, coses de la vida, és un dels autors preferits de la meva germana, i tot just feia ella esment l’altre dia, a través del facebook, de les virtuts d’un llibre de Murakami que porta un títol tan suggerent com De què parlo quan parlo de córrer. Així que me’l baixo i el carrego a la panxa del Kindle, sense fer esment de si l’he aconseguit gratuïtament o no, no sigui cosa que la SGAE se’m tiri a sobre...

Es curiós, però a hores d’ara, el que se’m fa de debò estrany i bastant incòmode, és llegir en format de llibre de tota la vida, i que consti que vaig arribar a concebre’l –al llibre- ni més ni menys que com una mena de fetitxe, com un recipient reverencial d’art inqüestionable...) En un altre ordre de coses, és pràcticament una situació anàloga a un estat d’enamorament que, en el seu moment, penses i sents amb tot el teu ésser que serà per a tota la vida, i resulta que al cap d’uns anys aquell enamorament té menys transcendència que un núvol que s’emporta el vent; o sigui, que no hi ha res que sigui definitiu, ni una creença, ni un sentiment, ni un pensament, res. He passat de ser un adorador d’edicions bibliòfiles, a pràcticament ignorar-les i, en canvi, segueixo llegint, segueixo descodificant els signes convencionals amb els ulls de la meva intel·ligència, crec que això és allò realment important, i no el format em que es faci aquesta activitat.

Però tornem a Murakami, i al seu peculiar llibre, que ens explica, bàsicament, per què corre, quines motivacions i fites el porten a fer tres-cents kilòmetres cada setmana, i en un context més filosòfic, què ha esdevingut a la seva vida aquest esport estructurat pràcticament cada dia. I avanço que, donat que jo ja fa vint anys que també corro, amb més o menys regularitat, el llibre no deixa de tenir per això mateix un interès especial per a mi, perquè a més puc contrastar de primera mà les seves sensacions juntament amb les meves al desenvolupar la mateixa activitat, encara que com a diferència força significativa, cal apuntar que ell s’entrena per a fer maratons i més aviat amb trajectes de distància llarga, cosa que no és el meu cas (encara que, en un moment donat he arribat a córrer l’equivalent a mitja marató)



De què parlo quan parlo de córrer, és un llibre que està bé. Té moments descriptius molt bons i, és clar, el seu màxim interès és traslladar aquesta passió pel running, quan l’adrenalina comença a circular pel torrent sanguini davant la perspectiva d’una sortida, d’un tipus determinat de repte físic on s’ha de calibrar sempre la franquícia de resistència física a la que es pot portar el cos. Ja dic, córrer és més aviat, com molt bé ho arriba a explicar Murakami, un estil de vida, una forma de copsar la realitat posant a punt la pròpia resistència per a, al cap i a la fi, gaudir d’aquest sofriment autoimposat.


Qualificació pesonal: RECOMANABLE-ACCEPTABLE per la seva qualitat literària, IMPRESCINDIBLE per als runners addictes


"Mentre corro, simplement corro. Com a norma, corro enmig del buit. Dit en sentit invers, tal volta cabria afirmar que corro per a poder aconseguir el buit. I també és en el buit on es capbussen aquests pensaments esporàdics. És lògic. Perquè a l’interior de la ment humana es impossible aconseguir el buit absolut. L’esperit humà no és tan fort ni tan consistent com per a poder copsar-lo. En canvi, aquests pensaments (o aquestes idees) que penetren al meu esperit mentre corro no són, en definitiva, més que simples accessoris del buit. No són contingut, són pensaments generats en torn a l’eix de la buidor. Els pensaments que acudeixen a la meva ment quant corro s’assemblen als núvols del cel. Núvols de diverses formes i mides. Núvols que venen i se’n van. Però el cel sempre és el cel."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada