dissabte, 9 de febrer del 2013

Àlex Rovira: La bona crisi



Llegir qualsevol assaig d’Àlex Rovira no és, ni de bon tros, paladejar i degustar excelsa i refinada literatura amb vocació artística, però tot i així la seva peculiar filosofia extreta de l’Escola de Negocis ESADE, no deixa de ser interessant i de vegades força inspiradora, i més tenint en compte, més que res, el viratge humanista de totes aquestes persones que, en un principi, basen la seva vocació en ensenyar i divulgar el món empresarial. I, és clar, la idea que la gent acostuma a tenir del món empresarial és una visió de pur capitalisme, del tipus tot val per aconseguir els objectius, sigui el que sigui. Que té que veure, llavors, tot això en els valors ètics i morals que ensenya l’Àlex en els seus llibres divulgatius?

Bé, té a veure, i molt, i això ve a significar que alguna cosa s’està movent en la consciència o cor d’aquell capitalisme sense escrúpols ni moral que arremetia contra el que fos per aconseguir beneficis. Té a veure en que la implementació d’uns principis més justos i més ètics ens poden beneficiar, és clar, però també poden beneficiar de retruc altres persones. Té a veure en el sentit de que, en el fons, aquesta nova visió del món empresarial s’arrela (benvinguda sigui) en el respecte pel mitjà ambient, per les persones, pels recursos naturals (que no són il·limitats) pel nostre planeta, en definitiva, com un tot en el qual totes les seves parts estan connectades i són interdependents.

La bona crisi és un assaig que, pràcticament, quan l’enllesteixes et quedes igual que quan l’havies començat. Hi trobo, per començar, un bombardeig exageradament inflat d’informacions, pensaments i cites d’altres persones. Però hi trobo, fonamentalment, una dispersió d’idees accentuada en el sentit de que l’autor vol dir massa coses en poc espai, amb el resultat final de cert empatxament a l’hora de llegir-lo: no és un pensament sistemàtic i rigorós el que es desprèn i, sincerament, no he gaudit gaire de la lectura, he trobat massa coses en clau d’exemplaritat i d’alliçonament que, no dic que no estiguin bé, però que a mi, personalment, no m’han fet reflexionar gaire.

No obstant, em quedo amb el missatge final del llibre, en el sentit que tot període de crisi (econòmica, personal) requereix d’una actitud i voluntat decidida a re-inventarse, des d’uns principis interiors innegociables i que mai s’han de perdre de vista (el coratge, la fe, per exemple) I, un cop delimitada aquesta conclusió, se m’acut preguntar: realment és necessari llegir qualsevol llibre per arribar a aquesta drecera? Intentaré, doncs, en la meva propera lectura, que aquesta m’ompli i em reconforti molt més...


..........................................

"Si vols la mel, has de suportar la picada de les abelles. Tot en aquesta vida és esforç i patiment, però al final tindràs una recompensa. Voler és poder"
(Abderraman Ait Khamouch, atleta paralímpic marroquí, sense braç, que es va jugar fins a quatre vegades la vida per arribar a Espanya en pastera)
 
Qualificació personal: DECEPCIONANT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada