dimarts, 11 de juny del 2013

Italo Calvino: Marcovaldo

Marcovaldo és una mena d’anti-heroi, un ciutadà senzill, pare de família nombrosa i empleat en una fàbrica amb un exigu sou. Els seus avatars i els de la seva família ens són contats al mateix temps que les estacions es succeeixen melancòlicament, al mateix temps que les anècdotes quotidianes posen de manifest el mur entre la ciutat en la que viu i una natura sempre anhelada en forma d’un idealisme utòpic, que Marcovaldo sempre hi té present com a referència a una altra forma de vida més natural.

Els relats es succeeixen entre un ramal de peripècies un xic rocambolesques i caricaturesques que acostumen a acabar certament amb mala sort, amb una mala sort que sempre afectarà d’una forma o d’una altra al protagonista qui, en canvi, no perd el seu sentit de l’humor ni deixa mai que les circumstàncies acaben afectant-lo de forma determinant.

I, a mesura que es van succeint les estacions i tot al voltant va canviant de perfum, es fa un veritable plaer llegir la prosa d’aquest autor que ens regala la visió d’un microcosmos poblat de detalls, de coses quotidianes, que esdevenen miraculosament, sota l’òptica literària, una autèntica celebració de la paraula. Senzillament, una meravella. 


Qualificació personal: MOLT RECOMANABLE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada