dimarts, 3 de gener del 2012

Teresa Moure: Herba d'enamorar



Herba d’enamorar és una molt bona novel.la que, per damunt de tot, reivindica l’ésser dona, amb tot el que això ha significat al llarg de la història a través d’un paper quasi sempre relegat i secundari. Però és una reivindicació dolça i silenciosa, allunyada dels crits de guerra femenistes; és una reivindicació, si es vol, sincera i sentida, sense pretensions, sense fer polseguera innecessària, a cor obert.

Les tres protagonistas d’aquesta història que es perllonga a través del segles amb un nexe d’unió o de lligam entre totes tres, són dones que decididament no s’aconformen mai amb el paper que, en tant que dones, se’ls hi ha atorgat al néixer amb aquesta condició. Curiosament, el vèrtex o element comú entre totes tres és ni més ni menys que la figura del filòsof René Descartes, qui amb la seva filosofia va aprofundir encara més si cap en la escissió cos-ment, en la separació, en definitiva, del principi masculí (ascètic, espiritual, d’idees que viuen en la ment) i el principi femení (sensacions, sentiments que viuen en els procesos corporals)
 
La novel.la està estructurada com un puzzle confeccionat a base de diferents registres però molt ben ensamblats des del punt de vista formal. I, tot s’ha de dir, amb un lèxic exquisit, sensitiu, amb una veu pròpia que trenca d’una plomada clixés i tòpics per dir les coses que només l’ànima i la sensibilitat femenina sap dir millor que ningú. En definitiva, un plaer.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada