dimecres, 21 de març del 2012

Aleksandr Solzhenitsyn: Un dia a la vida d’Ivan Denisovich

Hi ha testimonis literaris absolutament essencials d’autors sense els quals la història de la literatura no estaria completa. Aleksandr Solzhenitsyn, autor rus que va estar internat en camps de treball soviètics, i que desprès va contar a través de la seva obra literària tota aquesta brutal experiència, n’és un d’aquests autors essencials. I, sobretot, pel que fa a la seva monumental trilogia de més de 3000 pàgines amb el nom genèric d’Arxipièlag Gulag, trilogia en la que amb pels i senyals denuncia el tractament de tortura, esclavatge i assassinats que el règim soviètic va fer en època d’Stalin, en nom de no se sap ben bé quina causa ni quin ideal. Havent llegit el primer tom, puc assegurar que és un testimoni impressionant i que posa la pell de gallina.
Solzhenitsyn va sobreviure al fred siberià, a la fam, a les vexacions constants dins el camp, al qual va anar a parar per ser un suposat “espia” i com a conseqüència d’haver estat empresonat pels nazis, a la Segona Guerra Mundial. És a dir, que llavors el règim veia enemics per tot arreu en el moment que algú tenia “contactes” amb gent aliena a la seva circumspecció, com a projecció última i malaltissa d’un afany de poder i de control total sobre els seus súbdits.
En aquest Un dia a la vida d’Ivan Denisovich, l’autor conta precisament com li esdevé al protagonista un dia qualsevol dins un camp de concentració. Narrat en tercera persona i amb la distància absolutament exempta de sentimentalismes ni d’artificis literaris, i més aviat des de la crònica del supervivent diari en els seus avatars quotidians i immediats que malden per perpetuar la pròpia vida, aquesta novel·la curta és un testimoni més de la profunda crueltat i esquizofrènia del règim soviètic.
I el que no deixa de commoure quan s’està llegint aquesta història és el fet que aquest infern diari en forma de fred, de fam, d’esgotament físic, etc., no és ni més ni menys que tan sols un dia d’una condemna de molts d’anys més!
Just guanyador d’un Premi Nobel de Literatura, amb una qualitat literària més que notable, dissident i perseguit pel règim soviètic, Solzhenitsyn va donar a conèixer al món, a través dels seus escrits, els budells plens de brutícia d’un règim malalt a tots els nivells de la seva estructura i que va infringir un dolor difícilment quantificable en forma d’assassinats, tortures i vexacions a l’espècie humana. Ni la injustícia, ni la crueltat, ni la fam, ni el fred, ni les ànsies d'un règim preocupat per tapar de forma expeditiva tot tipus de dissidència, varen aconseguir callar mai aquesta veu contundent a la recerca de la VERITAT.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada