dijous, 15 de març del 2012

Alphonse Daudet: Tartarin de Tarascon


Tartarin de Tarascon, obra breu però tot un clàssic dins la literatura humorística, està vertebrada entorn un personatge que té, tal i com apareix reflectit en el sinus de la mateixa narració, una mixtura dels dos personatges centrals del Quixot, és a dir, d’Alonso i de Sancho.
 
Es un relat en el que no s’ha de buscar cap tipus de transcendència i sí en canvi un entreteniment passatger en clau de broma amable i sense pretensions.
 
El protagonista, mitòman per naturalesa, s’embarca en un projecte descabellat d’anar a l’Africa des del seu poble natal a França (poble, dit sigui de pas, molt ben descrit en les seves costums i a través dels seus habitants peculiars), a la recerca ni més ni menys que de la caça de lleons...
 
Tartarin té, en efecte, el mateix idealisme exempt de sentit pràctic que l’immortal Quixot, idèntiques “visions” de la glòria, pren de vegades un fet inventat per realitat a còpia de repetir-ho i, en fi, la seva voluntat idealista es donarà contínuament de morros contra la realitat en majúscules... En definitiva, un relat curt encara que ben construït, literàriament parlant, però sense gran calatge, al menys no més enllà de la broma benintencionada i potser massa predicible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada