dilluns, 22 d’abril del 2013

Jack London; Relats dels mars del Sud


Una de les lectures que més em va encantar quan era adolescent fou la de Jack London, amb les seves històries ambientades en llocs inhòspits on malda la subsistència del dia a dia i on l’home s’enfronta als elements hostils de la natura, una natura que desplega amb força tot el seu rigor i que posa de manifest tota la capacitat humana de resistència i d’adaptació al fred i als elements adversos.

Recordo que tenia una edició de butxaca editada per Alianza Editorial dels Relats dels Mars del Sud, i que en el seu moment em varen fascinar tots aquests contes desplegats per London, uns contes ambientats en illes remotes poblades per caníbals, per nadius que subsistien enfront la depredació de l’home blanc enmig d’una duresa extrema. I l’aventura en estat pur, quin goig!. No me’n recordo d’on va anar a parar finalment aquest llibre, el qual tenia una extensió més aviat curta, i presentava aquesta portada:



Ara l’estic rellegint, però en format ebook. Llavors, quan era adolescent, si per un moment hagués tingut accés, des de la impermeable cortina de l’espai i del temps, a un futur en el qual aquesta mateixa persona llegiria el mateix llibre en un dispositiu electrònic que es carregaria  des d’un ordinador però a més sense cap necessitat de cables, mitjançant wi-fi... Si per un moment hagués intuït que els mateixos relats de London els podria gaudir, en efecte, des d’un altre tipus de tecnologia molt allunyada del paper, i a més molt més còmoda... I com serà la lectura d’aquí a trenta, quaranta, cinquanta anys, em pregunto? Llegirem tal volta a través d’hologrames que no necessitaran cap tipus de suport, com aquell qui diu només amb el cel de testimoni?  I, d’altra banda, seguirà essent la lectura la mateixa activitat que ara coneixem en el sentit de fer una decodificació de signes convencionals, o potser a través d’un xip electrònic podrem finalment convertir, en qüestió de nanosegons, tota la informació presentada en una pàgina dels actuals llibres en impulsos sensorials que no faran necessari l’exercici de lectura que necessita una transformació de les lletres, paraules i frases en pensaments?

Especulacions de futur al marge, i tornant als relats de Jack London, la veritat és que trobo tot un plaer literari capbussar-se de nou per les platges hawaianes, en una època pretèrita on els “conqueridors” de torn anaven a colonitzar-les, tot i expulsant o expropiant els nadius de les illes de la Polinèsia.

Em ve de gust fer una retrospectiva literària d’aquest singular autor americà i fer una lectura de les seves obres més importants. Així que, al meu blog, inauguro la temporada de primavera London. Properes crítiques, en properes entrades. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada