dimecres, 29 d’agost del 2012

Eduardo Galeano: El futbol a sol i a ombra

El futbol a sol i a ombra és, abans que tot, un homenatge sentit a aquest esport universal, així com un repàs pels moments més celebrats (mundials de futbol) i tanmateix per alguns futbolistes mítics que varen deixar la seva petjada a la història. I també, com no, és una acusació franca i directa cap els estaments polítics i dirigents (FIFA, per més senyes) establerts amb l'ànim del benefici econòmic i de fer del futbol un esport de masses on el que mana és la pura transacció mercantalista. I és per això que aquest autor reivindica, llavors, abans que tot la plasticitat, l'espontaneitat, el gust o plaer del joc, més que el marketing lligat al pur esport de múscul i d'autòmats on només cap una sola paraula: guanyar a costes del que sigui.

La prosa de Galeano, brillant, descriptiva, dibuixada a través de capítols curts que des de diferents angles tracten tot allò relacionat amb aquest vastíssim món, és realment tot un plaer, un plaer del que podem adivinar al darrere tot un amant fervorós i atent del futbol. La ironia, el sentit de l'humor, es donen de la mà amb una documentació històrica annexa que acompanya tot un ventall d'anècdotes i de succesos relevants, oferint un transfons més variat i ric que fa de contrapunt perfecte a cada cronologia en concret.

En definitiva, un assaig que recull peces magistrals i a més molt ben documentades; un mossaic o collage de moments, anècdotes i situacions històriques amb riguroses dades i, per damunt de tot un autèntic goig per als sentits dels amants del futbol i, com no, de la bona literatura.

Vaig veure Eduardo Galeano, no fa molt, al programa d'entrevistes del canal 33 "Singulars", i em va encantar la persona, la seva intel.ligència i sensibilitat, el seu sentit de l'humor; en un moment del programa va llegir acompanyat del piano tota una declaració d'intencions en clau de poesia, sobretot referent a com està anant el món actual; unes paraules reivindicant la utopia, la lluita, els sentiments, els valors que valen de debò la pena. I crec que, encara que aquest és el primer llibre que llegeixo d'aquest autor, la seva obra també deu valer molt la pena. Ja dic, el penso tenir molt en compte en les meves posteriors lectures.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada