diumenge, 24 de març del 2013

Manuel de Pedrolo: Mecanoscrit del segon origen



No és nou, ni original: Un fi de la Humanitat, un apocalipsi imaginat en clau de destrucció total. Qui o què propicia tot aquest rebombori de malson? Pedrolo imagina uns platets voladors que maceren indiscriminadament tota forma de vida humana (curiosament, encara hi ha ocells i altres espècies) a excepció d’un noi (en Didac) i d’un noia (l’Alba) que es salven, coses del destí, perquè en el moment fatal es troben tots dos submergits sota l’aigua.

Ja abans, altres escriptors del gènere (és a dir, de la ciència ficció) han imaginat situacions paregudes (penso sobretot en “Sóc llegenda”, del nordamericà James Patterson) però aquí la innovació més cridanera és que passegem per una Barcelona i rodalies absolutament devastats, és a dir, que tot aquest dantesc espectacle té lloc a casa nostra, als nostres carrers, boscos, platges, per la geografia de la nostra estimada terra.

Se li ha de reconèixer a Manuel de Pedrolo l’exercici imaginatiu notable i una qualitat literària més que acceptable, que fan que la història la llegeixes quasi bé d’una tirada. També se’n surt molt bé a l’hora de definir i d’arreglar els problemes de logística derivats d’una hecatombe de l’envergadura que descriu, encara que hi trobo alguna que altra “deficiència” en el guió en el sentit, per exemple, que el Dídac, amb tan sols onze anys, sap arreglar qualsevol motor que s’hi proposi arreglar (sigui de cotxe, de tractor, d’embarcació, etc.) i ho fa degut a unes nocions de mecànica que hi copsa a través de llibres que aconsegueix rescatar... En fi, se li perdonarà a l’autor català aquest mal menor, sense el qual els actors principals d’aquest teatre calcinat no haguessin pogut fer la volta per tota la Mediterrània en vaixell fins arribar a costes napolitanes i comprovar així, de retruc, que ells no sols els únics supervivents a les destrosses propiciades pels platets voladors. En aquest sentit, no deixa de tenir certa gràcia la descripció que es fa a la novel·la d’un d’aquests éssers vingut d’un altre món, amb la vestimenta i la indumentària directament importada de les sèries B americanes per a televisió dels anys cinquanta - seixanta.

Mecanoscrit del segon origen és una novel·la de ciència ficció francament bona, que obliga a posar-te en la certesa inmediata del que significa tenir una llei biològica i natural dipositada al nostre ADN i que està per sobre de les altres lleis: sobreviure per a perpetuar l’espècie. L’Alba, de divuit anys quan queda embarassada, i el Dídac, que serà pare als tretze anys, hauran de garantir la perpetuitat de la seva cadena genètica, pel bé i benefici últim d’una Humanitat que ha sigut quasi bé aniquilada de la Terra.


Qualificació personal: RECOMANABLE, es deixa llegir molt bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada