dijous, 7 de març del 2013

Jesús Carrasco: Intempèrie


Un nen que s’amaga. La gent del poble que va a la seva recerca. En la seva fugida, un pastor li salva la vida i l’ajuda, i fugen llavors junts. I aquest, així de simple, és l’argument d’Intempèrie. Saludada aquesta novel·la com la revelació literària de l’any, coincideixo absolutament en la valoració que els crítics fan de l’extraordinària qualitat literària de l’autor, una qualitat literària que enlluerna i que trobo que està a l’altura dels grans clàssics. És, senzillament, impressionant.

I, pel que fa a la seva vessant de contingut, es tracta d’una història dura, molt dura, que deixa veure entre línies certs comportaments arrelats a l’Espanya profunda del cor de la dictadura, on els cacics i qualsevol figura d’autoritat feien i desfeien impunement al seu albir, sense escrúpols i sense cap consideració per la llibertat individual. En aquest sentit, encara que la novel·la narra exclusivament la fugida del nen, es deixa intuir els profunds estralls que un tipus d’ambient aïllat i amb una força quasi bé totpoderosa pel que fa al pes de l’autoritat, pot propiciar en el sinus de la psicologia de la gent.

Però Intempèrie és sobretot una novel·la de supervivència, perquè omplir la panxa amb només els recursos que un troba a la natura (tornant, si es vol, al primitivisme en estat pur dels nostres avantpassats) és una situació força complicada. Els ecos dels anti-herois del món rural creats per Delibes retronen amb força (penso sobretot amb la novel·la Les rates, del genial autor vallisoletà) i hi ha per això un cert paral·lelisme, en el sentit que se’ns retrata amb tot el seu rigor, de vegades força dramàtic, el dia a dia enmig d’un entorn hostil i que està regit pels seus propis avatars i lleis. Però aquest entorn es veu a més amplificat per les petjades d’uns implacables perseguidors que afegeixen una ombra sinistra centrifugada en el cor del nen per la por, per una por que ve enganxada per experiències del passat i que, com una caixa de ressonància, es transmet a un futur ple d’incertesa pel que fa a la seva integritat física i psicològica.

Per la brutalitat i violència d’alguns passatges i per l’instint tan arrelat a l’espècie humana de supervivència, em ve per associació el paral·lelisme inevitable amb les grans novel·les de Cormac McCarthy (No és país per a vells, o la Carretera)

I, al cap i a la fi, i malgrat la duresa de la narració, ho admeto: feia bastant temps que una història no m’hipnotitzava de la forma que ho ha fet Intempèrie, amb una cadència narrativa com tallada a la fusta, paraula a paraula. De debò, val de veritat la pena llegir aquest petit miracle en forma de literatura en estat pur.

Qualificació personal: IMPRESCINDIBLE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada