dilluns, 4 de març del 2013

Pilar Adón: El mes més cruel


No havia llegit res d’aquesta autora de la meva generació, i un cop acabat aquest recull de contes (bastant sorprenents i originals, tot sigui dit) em queden les següents impressions:

A FAVOR:

- És una lectura molt entretinguda i molt ben estructurada des de la seva vessant formal i expressiva, amb una ressonància estètica excel·lent. Qui escriu coneix a la perfecció el seu ofici i els seus múltiples jocs i plànols narratius.

- Malgrat la curta extensió tan característica del format conte, hi ha que destacar la profunditat i subtilesa en que els personatges són recreats, i el constant joc psicològic entre ells que et manté en suspens i en incertesa pel que fa al desenllaç de cada narració, ja quasi bé des del començament.


EN CONTRA:

- Després d’un entramat molt ben dissenyat de situacions, personatges i escenaris diversos, l’acabament dels contes tendeix a deixar-te amb una sensació empipadora de falta de definició, d’ambigüitat, de fuga en fals... Potser, en definitiva, aquí s’arrengleri la gràcia, el sentit últim de cadascuna d’aquestes històries on els sentiments de soledat, d’estranyesa, de que les coses, en definitiva, no són el que semblen a priori o més aviat no són el que volem que siguin, es mesclen apuntalats per una tensió narrativa que, ja dic, al final es desinfla de la forma més inesperada deixant de retruc un regust del tipus: i això és tot?

Però tampoc oblidem que la literatura no és un exercici de matemàtiques pures i exactes on tot obeeix a una lògica emparada per paràmetres predecibles, perquè des del seu peculiar planeta, molts cops les lletres fan possible un resultat obert amb tot tipus de variables que no malden per una única i sola interpretació, i és que al cap i a la fi poden haver-hi tantes interpretacions com lectors puguin haver-hi d'una mateixa història. És potser la grandesa d’un art tan voluble com les infinites aspiracions, contradiccions i desigs que viuen aixoplugats a l’interior de l’ànima humana.


Qualificació personal: RECOMANABLE per la qualitat literària i la bona construcció de les històries, amb personatges molt ben humanitzats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada